Министрите на енергетиката и на икономиката са разговаряли днес с ръководството на

...
Министрите на енергетиката и на икономиката са разговаряли днес с ръководството на
Коментари Харесай

Държавата и Лукойл преговарят как бензинът да поевтинее -

Министрите на енергетиката и на стопанската система са разговаряли днес с управлението на " Лукойл Нефтохим " и " Лукойл България ". Целта на срещата е била да се обсъдят ограничения за усъвършенстване на цените на горивата, оповестиха двамата министри след срещата. Те отхвърлиха да дават отговор на журналистически въпроси.

По думите на енергийния министър Росен Христов срещата е минала доста градивно.

Създава се работна група, която ще действа от идната седмица и ще търси решение за снижаването на цените за крайния консуматор, изясни той.

Министърът на стопанската система Никола Стоянов добави, че това е една опция за преодоляване на инфлацията, защото горивата са съставния елемент в ценообразуването.

По-рано през днешния ден брифинг за цените на горивата дадоха и от партия ГЕРБ.

Бившият енергиен министър Делян Добрев за следващ път изясни, че бензинът на Лукойл е нереално безценен, макар че рафинерията употребява съветски нефт, който поевтиня с 40 % след началото на войната в Украйна.

Той предложи и две вероятни решения на казуса.

" Държавата ще купува от съветските барели, ще заплаща на “Лукойл Нефтохим ” по 10-20 стотинки за преправка и БЕХ ще получи горивата. Крайната им цена ще бъде 2,50. А БЕХ ще ги продава на бензиностанциите на 2,50 лева Така не се нарушава конкуренцията ", каза Добрев.

Вторият вид бил да се наложи на данък в границите на 1 лв. преди преработката на горивото. По негови калкулации по този метод в хазната ще влизат 3,5 милиарда лева на година.

" Държавата го прибира в държавния бюджет и оттова компенсираме 1 лев на литър за всеки - служебна кола, транспортна компания, тирове, автобусни превозвачи. Така се възстановява пазарната цена и пада на 2,50 ", добави той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР